• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Splitterskador på golvet inne på Birger Jarl. Bild ur polisens förundersökning Foto: Polisen

Yrkar på fängelse i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen påbörjades rättegången mot den man och kvinna som står åtalade misstänkta för granatattacken mot nattklubben Birger Jarl i Uppsala. Åklagaren yrkade att mannens skulle dömas till fängelse i fyra år och kvinnan till fängelse i max tre år.

Det var strax efter klockan 03:00 den 21 maj som en kraftig smäll hördes i centrala Uppsala. Polis och räddningstjänst larmades till krogen Birger Jarl, väl på plats kunde polisen konstatera att någon eller några kastat in två handgranater som sedan detonerat.

Ska ha blivit hotad

I juli greps och anhölls en man och en kvinna misstänkta för dådet. De åtalades förra veckan misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grov skadegörelse. Under rättegången på fredagen berättade den åtalade mannen att han utförde brottet efter att ha befunnit sig i en narkotikarelaterad skuld. Enligt mannen ska flera personer ha hotat honom, bland annat med pistol.

”Deras tanke var att Birger Jarl skulle brinna ner”

”Deras tanke var att Birger Jarl skulle brinna ner”, sa mannen under rättegången och fortsatte: ”Jag trodde att det jag fått var brandgranater”. Men vilka som ligger bakom hotet ville mannen inte avslöja.

”Det påminner om ett gangsterbrott. Som att man befinner sig i 30-talets Chicago.”

Huvudfrågan under rättegången var om brottet ska rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse eller som skadegörelse. Enligt åklagare Michael Ehrencrona kunde de åtalade inte veta om det befann sig människor i närheten när handgranaterna kastades in. ”Det påminner om ett gangsterbrott. Som att man befinner sig i 30-talets Chicago”, sa han.

Kvinnan på fri fot

Försvaret i sin tur menade att åklagaren har förstorat händelsen och att samtliga åtalspunkter ska belysas med den hotbild mannen varit utsatt för. Under fredagseftermiddagen beslutade Uppsala tingsrätt att mannens skulle hållas kvar i häktet medan kvinnan försattes på fri fot.

Klicka här för att komma till SVT Uppsalas direktrapportering från rättegången:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattacken mot Birger Jarl

Mer i ämnet