Foto: Utryckning Uppsala

Brand förstörde ytterligare garagelängor – polisen utreder kopplingar

Uppdaterad
Publicerad

Vid 19-tiden på söndagskvällen brann fyra personbilar i Gränby. Detta efter att två garagelängor brunnit i stadsdelen tidigare under dagen. Sex bilar uppges vara brandskadade i två garagelängor med plats för totalt tolv bilar. Tidigare under söndagen brann det även i ett garage i Löten, där ett tiotal bilar skadades.

– När vi kommer dit möts patrullen av mycket folk i området. Det brinner för fullt med kraftig rökutveckling. Vi spärrade av ett ganska stort område så att räddningstjänsten fick jobba ifred, säger RLC-befäl Pär Olsson vid 17-tiden, ungefär en timme efter att larmet inkom.

– Räddningstjänsten ska nu vara klara på platsen, men vi är kvar för diverse utredningsåtgärder och vittnesförhör, fortsätter han.

Garagebränder i Uppsala

Händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand, men enligt Pär Olsson kan rubriceringen komma att ändras.

Tidigare idag brann det kraftigt i en garagelänga på Lagerlöfsgatan i Löten. En anmälan om grov mordbrand har upprättats efter den första branden.

Utesluter inte kopplingar

Misstänker ni något samband mellan garagebränderna?

– Ja, det gör vi ju, det är inte så vanligt att ha denna typ av bränder så nära i tid och rum. Vi jobbar därför med ökad närvaro i området under natten, vi vill förebygga så att det inte blir något mer nu, säger Pär Olsson.

Det är ju en person som har fått bensin hälld i sin bil, men där man har misslyckats att tända eld. Har denna bil stått vid någon av dessa två garagelängor eller är det ett tredje ställe?

– Det är ett tredje ställe, den bilen har stått geografiskt mellan de här två platser, säger Pär Olsson.

Händelsen med bilägaren som fått bensin hälld i sin bil utreds som förberedelse till grov mordbrand och grov skadegörelse.

”Bränder är generellt sett svårutredda”

Hur jobbar ni vidare med detta i veckan?

– Vi kommer att göra brottsplatsundersökningar och ärendena lämnas över till brottsrotlar, där de får sammanställa vad som har hänt och se om det kan leda fram till några misstänkta, som vi på sikt kan lagföra. Det är vår ambition, men det är för tidigt att säga hur det kommer att gå. Generellt sett är bränder väldigt svårutredda, säger RLC-befäl Pär Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Garagebränder i Uppsala

Mer i ämnet