Diagonalt stråk som länkar ihop Stadsträdgården via området med Tullholmsviken mot piren. Foto: Tovatt arkitekter

1.500 nya bostäder planeras i centrala Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Under ondagen presenterade Karlstad kommun ett förslag på utveckling av Tullholmen, Orrholmen och Viken. Förslaget går bland annat ut på att man bygger 1.500 bostäder, caféer, livsmedelsbutik och förskola.

Det är kommunens stadsbyggnadsförvaltning som tagit fram ett förslag till planprogram för områdena där Konsum för närvarande har sina fabrikslokaler, den så kallade Lidl-tomten, Tullholmsskolan, ställverket och intilliggande kvarter.

Området ovanifrån. Foto: Karlstad kommun

Om förslaget skulle gå igenom innebär det 1.500 nya bostäder skulle man bygga en bassäng, en förskola för 200 barn och runt 40.000 kvadratmeter verksamhetsyta. Kommunens tanke är att området ska länka ihop stadskärnan med Orrholmen, Tullholmsviken och Mariebergsviken.

– Det här området har en fantastisk potential att omvandlas från ett verksamhets- och industriområde till en ny levande stadsdel. Området kommer nu att få flera nya funktioner som livsmedelsbutik, bostäder, kontor, mötesplatser och det bidrar till ett tryggare område. Med mer folk i rörelse på kvällar och helger blir det säkrare att vistas ute, inte minst för barnen. Säger stadsbyggnadsarkitekt Ossman Sharif i ett pressmeddelande.

I planprogrammet finns planer på en kaj och en vattenbassäng. Foto: Tengbom arkitekter

Ställverket kan flyttas

Ställverket, som ligger på ett attraktivt läge precis vid Mariebergsviken, kan komma att flyttas. Karlstad kommun har lyft två möjliga alternativ, antingen att man bygger in ställverket så att det till exempel ligger i bottenplan på ett kontors- och/eller bostadshus. På så sätt skulle man minimera strålning från anläggningen och samtidigt utnyttja ytan maximalt. Det andra alternativet går ut på att flytta anläggningen från området. Kommunen kommer att göra en konsekvensanalys.

Oklart om Lidl-tomten

SVT Nyheter Värmland har tidigare rapporterat om den tomt som ägs av dagligvarukedjan Lidl, med ett attraktivt läge intill gamla Tullholmsgymnasiet. Kommunen och dagligvarukedjan har olika åsikter om hur man ska bygga på tomten. De har fortfarande inte kunnat enas.

Det befintliga bagerihuset kan stå i kontrast mot ett nytt och modernt hus. Foto: Tovatt arkitekter

– Lidl äger tomten men kommunen har planmonopol, det betyder att vi har rätt att utveckla planerna för området. Vi anser att det är viktigt att bygga stadsmässigt med en livsmedelsbutik som ligger i bottenplan av ett bostadshus eller kontorshus och det har vi inte kunnat enas om. Men vi kommer att ha flera diskussioner med dem, förklarar Ossman Sharif.

Planprogrammet är nu ute på samråd och kommunen håller på att kontakta berörda för att få in åsikter, även Karlstadsborna får tycka till. Planen finns även uppställd i Bibliotekshuset och på stadsbyggnadskontoret. Senast den 3 november vill kommunen ha in åsikter om planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.