Översvämningarna i Arvika 2000 är bara en av en mängd översvämningar i Sverige de senaste hundra åren Foto: SVT

100 år med svenska översvämningar – här är tre från arkivet

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar är inte ovanliga i Sverige. I en sammanställning SMHI gjort över de senaste 100 åren är de inte många år då hela landet klarat sig från åtminstone någon besvärlig översvämning.

I videon ovan har vi plockat fram video från tre (eller egentligen fem) svenska översvämningar från 1924 till nutid. På slutet bjuds dessutom på en värmländsk åtgärd som kanske kan komma att bli vanligare över landet i framtiden.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.