1 000 barn sprang skoljoggen i Sunne

Publicerad

Solen strålade när ettusen spralliga förskolebarn och skolelever samlades på Kolsnäs grönområde för att springa skoljoggen på onsdagen.
– Det är väldigt bra för en del behöver röra på sig, säger Helga Jönsson som går i trean på Ekebyskolan.

Alla låg- och mellanstadieelever och några förskolor deltog när Sunne för tjugofemte gången deltog i den landsomfattande skoljoggen. Sveriges största löparrangemang har arrangerats i 36 år och i dag var 1200 skolor i landet anmälda.

– Framför allt har vi den här dagen för att barnen ska få röra på sig och man ser verkligen att det är rörelseglädje när de sticker iväg här. Det blir varmt i bröstet, säger Mats Svädsén, hälsokonsulent på Sunne kommun.

Mats Svädsén, hälsokonsulent på Sunne kommun, tyckte att det var härligt att se barnens rörelseglädje.

Tog ut sig och ramlade

Barnen sprang, gick eller joggade mellan tre och sex kilometer. Några tog det lugnt medan andra satsade hårt.

– Det gick faktiskt ganska bra, men det var jobbigt, säger Connor Smegärd, som föll ihop i gräset efter målgången, med jordiga knän och händer.

– Ja, jag ramlade tre gånger. Det var jobbigt i slutet när man fick håll.

Hur ska du fira det här nu?

– Lugna ner mig, tvätta händerna och byta kläder, säger han.

Anna Beck föråkare för välgörenhet

I samband med joggen samlas också en frivillig springslant in. Pengarna skänks i år till Clowner utan gränser och deras arbete för flickors rätt. Under de 25 åren Sunne deltagit har man samlat in runt 400 000 kronor till olika välgörande ändamål.

Världsmästaren i paracykel, Anna Beck, agerade föråkare på skoljoggen. Foto: SVT

Världsmästaren i paracykel Anna Beck tog täten som föråkare för den stora ivriga klungan barn när de drog iväg och hon gillade uppdraget och ändamålet med insamlingen.

– Det är ju helt i linje med vad jag försöker förespråka om allas lika värde och att allas prestationer räknas, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer