Hör Sofie Zetterström, affärsområdeschef vid 1177 Vårdguiden, berätta i klippet varför man har 13-årsgräns för vårdärenden och hur man ska göra för att covidtesta en ungdom som saknar bank-ID. Foto: TT/SVT

1177 låter inte vårdnadshavare boka covidtest för unga

Uppdaterad
Publicerad

Att inte ha ett bank-ID kan bli ett problem när tonåringar behöver covidtesta sig. Vårdnadshavare får nämligen inte tidsboka för provtagning på 1177 Vårdguiden till sina barn efter att barnet fyllt 13 år.

– Det handlar om att skydda den ungas integritet, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef på 1177 Vårdguiden.

Från 13-års ålder måste barnet själv ha e-legitimation då han eller hon går in på 1177. Det gäller samtliga ärenden.

– Har man inte tillgång till en e-legitimation kan man tyvärr inte använda tjänsterna på 1177, då måste regionen erbjuda andra kanaler, säger Sofie Zetterström.

Coronaviruset i Värmland

Hör Sofie Zetterström, affärsområdeschef vid 1177 Vårdguiden berätta mer om åldergränsen och hur man ska göra för att covidtesta en ungdom som saknar bank-ID i klippet ovan.

”Inte ett jättestort problem”

Bank-ID kan man, om man är under 18 år, skaffa genom att besöka ett bankkontor tillsammans med vårdnadshavare – innan man insjuknat och behöver boka en provtagning.

Hur stort är problemet med att ungdomar saknar bank-ID?

– Det här problemet lyfts då och då men vi upplever inte att det är ett jättestort problem.

Så legitimerar du dig på 1177 Vårdguiden

• Från den dag du fyller 16 år kan du logga in själv på 1177.se och läsa din journal.

• Fram till den dag du fyller 13 år kan dina vårdnadshavare logga in som sig själva och läsa din journal. Mellan 13 och 15 år kan varken du eller dina vårdnadshavare läsa Journalen.

• Det finns två olika sätt att logga in på 1177.se. Du kan logga in med BankID eller med Freja eID Plus.

• För att skaffa BankID krävs det ett godkännande av vårdnadshavare, reglerna ser olika ut hos olika banker. Åldersgränsen bestämmer bankerna själva. Mobilt SäkerhetsID eller motsvarande fungerar inte.

• Freja eID Plus är en gratis, mobil, svensk e-legitimation. Freja eID Plus skaffar du genom att först ladda ner en app till din mobil eller surfplatta. Sedan besöker du ett av de anslutna ATG-ombuden för att aktivera e-legitimationen på plusnivån.

Du måste ha tillstånd av din vårdnadshavare att skaffa Freja eID Plus om du är under 18 år.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet