Foto: TT

16-åring hotade döda klasskompisar – döms av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring på Sundsta- Älvkullegymnasiet i Karlstad som tidigare friades i tingsrätten efter att ha skrivit ett meddelande på appen Snapchat att han skulle skjuta alla på skolan döms nu av Hovrätten för Västra Sverige till ungdomstjänst.

Det var i våras som eleven skickade ett meddelande som ledde till åtal om olaga hot.

Elevens meddelande var skrivet på ryska och skickades i en chattgrupp som ungefär 50 av elevens vänner i appen Snapchat kunde läsa.Meddelandet togs bort efter en kort stund men en skärmdump av meddelande visar att eleven skrev: ”På torsdag kommer jag att komma till skolan och skjuta alla. De som överlever skadade kommer jag långsamt att skära ner med kniv.” Skärmdumpen spreds bland skolans elever.

”Ett skämt”

I förhör förklarade eleven:

– Jag trodde ingen skulle översätta texten, sade 16-åringen som förnekar brott i förhör.

Senare på kvällen skrev eleven att det varit ett skämt.

Många elever stannade hemma

Eleven fick be klassen och rektorn om ursäkt men på dagen som hotet hade syftat på, stannade närmare två tredjedelar av klassen hemma.

16-åringen friades av tingsrätten men domen överklagades och nu dömer hovrätten 16-åringen för olaga hot. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det är styrkt att meddelandet varit riktat mot en bestämd grupp elever och personal på elevens gymnasieskola.

Hovrätten anser också att han måste varit medveten om att meddelandet var hotfullt och att det funnits stor risk för att personer kunde känna rädsla för hotet.

16-åringen döms till 30 timmars ungdomstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.