Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid den stora översvämningen hösten 2000 stod stora delar av centrala Arvika under vatten. Den nya dammen ska klara betydligt högre vattennivåer än det staden upplevde då. Foto: SVT

20 år efter översvämningen – nu invigs dammen i Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Nära 20 år efter den stora översvämningen i Arvika är det idag dags för invigning av den unika damm som ska skydda staden mot vattnet.
Förebilderna finns i Holland, och när vattnet stiger ska 30 kubikmeter i sekunden kunna pumpas från området innanför dammluckorna, ut i Glafsfjorden.

Vid den stora översvämningen hösten 2000 stod stora delar av centrala Arvika under vatten. Den nya dammen ska klara betydligt högre vattennivåer än det staden upplevde då.

– Dammen är byggd för ett så kallat 10 000-årsflöde. Dammkrönet är visserligen lite lägre än vattennivån 2000, men det går att bygga på med en tillfällig förhöjning som klarar ytterligare två och en halv meter, säger Elin Alsterhag, chef för den tekniska staben vid det kommunala dotterbolaget Teknik i väst AB.

Försenat bygge

Det är en unik damm som nu står klar. Något liknande i storlek har inte byggts i Sverige tidigare, och det har tagit tid.

Planerna föddes redan efter den stora översvämningen, men både projektering, tillståndsprocess och själva bygget har tagit längre tid – och blivit dyrare – än beräknat.

Notan landar enligt tidigare beräkningar på runt 230 miljoner kronor. Men nu ska allt fungera.

– Det finns inga rörliga delar i bygget. Allt sköts manuellt, och dammluckorna fraktas och sänks ner med mobil kran eller kranbil. Vi vill inte ha något som kan krångla när det är dags.

Utsatt läge för översvämningar

Flera åtta meter långa, tre och ett halvt ton tunga, stålluckor kommer sänkas ner i betongfundamentet när vattnet stiger. En pumpanläggning ska sedan pumpa vatten från dammområdet ut i Glafsfjorden.

– Vi kan tappa 30 kubikmeter vatten i sekunden. Det är en av Sveriges största pumpanläggningar, säger Elin Alsterhag.

Nivån för en dammstängning ligger ungefär i höjd med kajkanten i Stadsparken, den nivå då vattnet börjar strömma mot gatorna i centrum. Under de senaste 20 åren har det redan inträffat vid tre tillfällen.

– Arvika är en av de svenska städer som ligger mest illa till för översvämningar. Det är ett jättestort tillrinningsområde in till stan, men nästan platt längs utloppet ner mot Vänern, säger Elin Alsterhag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dammen som ska skydda Arvika från översvämningar invigdes på torsdagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer