Foto: SVT

25 minipråmar ska bärga Båten

Publicerad

Det har gått två månader sedan Båten i Karlstad sjönk men nu ska restaurangen bärgas till sist. Med hjälp av 25 minipråmar.

Alla tankar på bärgning har hittills misslyckats av olika skäl, men nu säger sig bärgaren Veor Åhlander ha en lösning. För Värmlands Folkblad berättar han att inte mindre än 25 minipråmar ska lånas in och monteras på plats bredvid den närmare 300 ton tunga Båten och därmed slippa passera broarna intill.

– De väger knappt två ton och har en lyftkraft på tio ton. Vi fäster alltså balkarna från kajen, över Båten och ut till pråmarna. Därefter drar vi upp Båten 20–25 centimeter i taget och pumpar samtidigt, förklarar Veor Åhlander för tidningen.

Den här typen av pråmar används bland annat av militär och Trafikverket och ska enligt Åhlander kunna monteras på någon dag.

– Om allt funkar kan vi i bästa fall köra nästa vecka. Det behövs i alla fall inga ytterligare vattentillstånd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Restaurang Båten

Mer i ämnet