På onsdagen meddelades dom i den uppmärksammade kokainrättegången. Foto: Lars Hedelin/TT

27-åring döms för kokainsmuggling – fängelse i 8 år

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige norrmannen stoppades av Tullen i en slumpmässig kontroll utanför Årjäng i juni. I bilen hade han en sportbag med 13 kilo kokain och när tullinspektörerna upptäckte den försökte han fly och dumpa narkotikan i en sjö. Men flykten misslyckades och tullen hittade både honom och väskan med narkotika. Nu döms han för synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i åtta år.

Åklagare Cecilia Aronsson yrkade på fängelse i sju eller åtta år vid rättegången förra veckan, medan mannens försvarare menade att straffet skulle sättas till högst sex och ett halvt år. 27-åringen hävdar att hans roll enbart var att transportera narkotikan från Göteborg till Norge, medan åklagaren tror att hans roll varit större än så.

Värmlands tingsrätt valde alltså att gå på åklagarens yrkande.

Rätten skriver i sin dom att det är utrett att resan till Göteborg, överlämnandet och transporten av narkotikan varit välplanerad. Det står också enligt tingsrättens meninghelt klart att den stora mängden narkotikatill mycket högt värde,var ämnad att överlåtas. Det råder inte heller något tvivelom att 27-åringen har förstått att han handlat inom ramen för en organiseradverksamhet av stor omfattning.

Efter en första genomläsning av domen är jag nöjd. De delar ju min bedömning av straffvärdet, säger Cecilia Aronsson.

”Det är en hård dom”

27-åringens advokat anser att tingsrätten gjort en väl hård bedömning av påfäljden.

– Det är en hård dom. Jag räknar med att vi kommer överklaga, säger Jesper Arvenberg.

Synnerligen grovt narkotikabrott

När narkotikabrott bedöms som synnerligen grovt är straffet fängelse i lägst sex och högst tio år.

Brottet kan ses som synnerligen grovt om det har utgjort ett led i en verksamhet som utövats i organiserad form i syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika, avsett en synnerligen stor mängd narkotika eller annars varit av synnerligen farlig eller hänsynslös art. Lag (2016:488).

Gränsen för en synnerligen stor mängd kokain går vid 5 kg.

källa: lagen.nu och Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.