Arkivbild på kokain och polisbil Foto: TT/SVT

31-åring omhäktad för stort kokainbeslag

Publicerad

Tidigt på morgonen den 1 mars grep värmländsk polis en 31-årig man och en 21-årig kvinna på ett hotellrum i Årjäng. Där fann polisen ett stort parti kokain, så stort att de två blev misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott.
– Gripandet gjordes efter en arresteringsorder från norsk polis, berättar kriminalkommisarie Jonny Thomann.

Mannen och kvinnan som är hemmahörande i Norge nekar till brott, men mannen har enligt häktningsprotokollet erkänt att han agerat kurir och transporterat kokainet, något han ska ha blivit tvingad till under hot. Både mannen och kvinna häktades den 4 mars för synnerligen grovt narkotikabrott. Gränsen för synnerligen grovt brott går vid 5 kilo när det gäller kokain, enligt polisen.

Fler gripande kan bli aktuellt

Under utredningens gång har misstankarna mot mannen stärkts, medan kvinnans roll verkar vara mindre betydande och därför har hon släppts, berättar åklagare Peter Larsson, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Idag omhäktades mannen. Åtal ska vara väckt senast den 26 april men redan nu säger åklagaren att det kommer behövas mer tid än så. Det återstår en hel del utredningsarbete och det kan också bli aktuellt med fler gripanden.

– Det handlar ju om grov organiserad brottslighet så vi misstänker att det finns fler inblandade, säger Peter Larsson.

Fängelse i straffskalan

Straffet för synnerligen grovt narkotikabrott är fängelse i lägst sex och högst tio år och det är inte bara mängden narkotika som avgör.

– Vi ska beakta både mängden narkotika och vilken roll personen haft, säger Peter Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer