Tvådelad bild. Vänster: Affisch av animerad film ”Spirited Away”. Höger: Person vid dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur AI-trenden på sociala medier skapar oro för Deja Eneling och de andra studenterna som ska ut i animeringsbranschen. Foto: SVT

Ghibli-trenden väcker oro om rättigheter hos animeringsstudenter

Publicerad

Idag kan vem som helst göra AI-genererade bilder – och det har blivit en stor trend på sociala medier. Nu växer oron hos animeringsstudenter.

– Det känns vedervärdigt, säger Sara Hjertkvist på Molkoms folkhögskola.

ChatGPT:s nya bildgenereringsfunktion (ChatGPT-4o) har blivit en trend på sociala medier. Massvis med AI-genererade bilder som liknar olika animeringsstilar sprids.

Ghibli-trenden härmar stil

Kort efter att den nya uppdateringen lanserades så dök det upp flera AI-genererade bilder i ''Ghibli-stil''. Stilen kommer från japanska Studio Ghibli som har gjort flera prisbelönta animerade filmer. Medgrundaren Hayao Miyazaki har tidigare kritiserat AI-animationer som ”en förolämpning mot livet”.

Frågan om det är lagligt att AI kan kopiera stilen från animationer som andra har gjort, ligger i en gråzon.

– Vissa saker är väldigt klara och andra saker är lite svårare. Där krävs det domstolsavgöranden och kanske uppdaterad lagstiftning på vissa håll, säger David Johansson som är programledare för juristprogrammet och universitetslektor i civilrätt på Karlstads universitet.

Oro bland animerare

Debatten runt bildskapares upphovsrätt har vuxit och på Molkoms folkhögskola ökar oron hos animeringsstudenterna om rättigheterna till deras egna digitala konst.

– Jag tycker att det är väldigt dåligt att man kan göra såhär, säger studenten Deja Eneling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.