Thomas Olsson är brödernas advokat Foto: SVT

Advokaten: ”Den 20 år långa mardrömmen är över”

Uppdaterad
Publicerad

Christians advokat Thomas Olsson är nöjd med att misstankarna mot hans klienter har avskrivits.
– Vi var fulla av tillförsikt inför det här mötet, men det är alltid en speciell känsla att veta att nu är den här 20 år långa mardrömmen över.

Beskedet om att bröderna avskrivits som misstänkta fick advokaten tillsammans med Robin och Christian av åklagaren under förmiddagen.

– För mig var det naturligtvis ett väldigt tillfredsställande beslut, särskilt att åklagaren kunde motivera det på ett så tydligt och utförligt sätt. Den motiveringen vi fick höra kommer han att lämna vid pressträffen i eftermiddag.

Har reagerat starkt på förhören

Christians advokat kommenterar också förundersökningen.

– Jag tror att jag, precis som alla andra människor, har reagerat väldigt starkt på de förhör som spelades upp i Dan Josefssons dokumentär där man såg vilken enorm press som barnen utsattes för. Det som är djupt tillfredsställande med det här beslutet är att den här typen av orättvisor, som att peka ut bröderna skyldiga, inte blir vilande utan rättas till – även om det har gått 20 år, säger Thomas Olsson.

Pressuppbådet utanför lokalen där bröderna mottagit åklagarens besked Foto: SVT

Nu är advokaten lättad för sina klienters skull.

– Jag är glad för deras skull och tycker de är imponerande när det gäller förmågan att inte uppleva någon bitterhet över det som har hänt.

Diskutera att kräva ersättning

Nästa steg nu är att överväga att kräva ersättning.

– Nu ska vi glädja oss över beslutet. Sedan ska vi börja fundera på vilka effekter beslutet kan få för frågan och ersättning för det lidande som bröderna genomlevt under 20 år som felaktigt utpekade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet