– Flickan är mest uppgiven efter att ha fått höra domen, säger flickans advokat Björn Karlsonius på torsdagen till SVT. Foto: SVT

Flickans advokat efter domen: ”Hon är uppgiven”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömde igår föräldrarna till en då 13-årig flicka från Syrien för förberedelse till äktenskapstvång. Den man som skulle gifta sig med flickan frikändes. Påföljden för föräldrarna bestämdes till villkorlig dom och flickan själv, som idag är 17 år, är besviken.
– Hon känner att det som hänt inte verkar spela någon roll, säger flickans advokat.

Igår meddelade Hovrätten för Västra Sverige att domen mot föräldrarna ändras, från försök till äktenskapstvång till förberedelse till äktenskapstvång. Föräldrarna döms till villkorlig dom utan dagsböter eller krav på samhällstjänst, mannen frias – precis som i tingsrätten.

– Flickan är mest uppgiven efter att ha fått höra domen. Hon förstår inte varför kontrakten som skrevs inte räckte, vad mer krävs, säger flickans advokat Björn Karlsonius idag till SVT.

”Lämna det bakom sig”

Den nu snart 18-åriga flickan lever skyddad på hemlig ort sedan omhändertagandet på julafton 2015. Det var då hon larmade polisen och bad om hjälp att komma bort från sin familj och den tio år äldre mannen från Vänersborg, som friat till henne och som regelbundet besökte dem på flyktingboendet i Årjäng.

– Hon vill nu bara lämna det som hänt bakom sig, säger Björn Karlsonius.

”Tacksam”

Åklagare Pia Hammar hoppas nu på en prövning i Högsta domstolen.

– Det skulle säkert betyda mycket för henne. Hon är mycket tacksam över det jobb Pia Hammar har lagt ner på målet, hon förstår att det är mycket, säger Björn Karlsonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet