Kritik mot domen om äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Brottsofferjourens ordförande i Värmland är mycket kritisk mot hovrättens friande dom i målet om äktenskaptvång. Föräldrarna fick villkorliga domar för förberedelse till äktenskapstvång men den tänkta maken blev frikänd. – Det är olagligt, vi pratar faktiskt om ett barn, en då 13-årig flicka, säger Monica Ekström.

– Jag vet att vi inte hade tillåtit att en svensk tjej hade blivit förlovad eller bortgift som 13-åring, säger Monica Ekström som reaktion på den friande domen mot mannen.

Bedömdes som vuxen

Hon anser att rätten behandlat fallet som om flickan var vuxen och inte tagit hänsyn till de lagar och konventioner som gäller i Sverige, där det är tydligt att man inte får gifta sig med ett barn.

Precis som åklagare Pia Hammar yrkade på anser Monica Ekström att alla tre skulle dömas till fängelse för äktenskapstvång och inte bara förberedelse till äktenskapstvång.

Hovrätten friar mannen för att han inte kände till att hon inte ville?

– Då tycker jag att man är väldigt naiv, det är faktiskt förbjudet i Sverige att gifta sig med minderårig och det är klart att man måste veta hur gammalt det här barnet var åtminstone ungefär, säger Monica Ekström.

”Vi måste sluta vara så naiva och blåögda”

Alla barn måste behandlas lika menar Monika Ekström och då är det extra viktigt att man inte tar för lätt på att det faktiskt handlar om en 13-årig tjej i det här fallet.

Ur det perspektivet hoppas hon att domen inte blir prejudicerande.

– Svenskt rättsväsende och hela samhället måste sluta vara så himla naiva och blåögda. Vi måste faktiskt se att det här förekommer, att det är ett problem för de som blir utsatta och vi måste sätta ner foten och säga att detta är inte tillåtet i Sverige.

Tre saker krävs

Enligt hovrättens domare krävs tre saker för att ett äktenskap ska vara giltigt enligt den syriska familjens tradition. Ett äktenskapskontrakt ska vara skrivet, en bröllopsfest ska äga rum liksom ett fullbordat samlag. Eftersom flickan lyckades fly efter förlovningsfesten innan de hade sex och en bröllopsfest menar alltså en enig hovrätt att det inte går att döma någon för fullbordat äktenskapstvång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.