Arkivbild. Foto: SVT

Flicka i Värmland skulle giftas bort mot sin vilja – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det var på julafton 2015 som flickan slog larm till polisen. Hon bodde då med sin familj i ett flyktingboende på Sommarviks camping i Årjäng. Familjen som kommer från Syrien hade kommit till Sverige bara några månader tidigare och flickan kunde bara några enstaka ord på svenska. Till larmoperatören ropade hon polis, polis!

När polisen kom till platsen och förhörde flickan med hjälp av tolk framkom att hon kände sig hotad till livet och att hon hållits instängd och kontrollerad för att hon satte sig emot att bli bortgift. Hon omhändertogs av socialen enligt LVU, Lagen om vård av unga och bor sedan dess på hemlig ort.

I polisanmälan framgår att hon hade hållits instängd och övervakad av sina släktingar i en månad. Hon berättade också om misshandel och att hon hotats med döden om hon kontaktade polisen eller andra myndigheter.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Avtal skrevs

Orsaken var att hon motsatte sig att bli bortgift med en nio år äldre man. Hon berättar att han kom för att anhålla om hennes hand och att släkten kort därefter arrangerade en stor fest för paret. En shejk var ditkallad och ett avtal skrevs på av mannen och flickans pappa.

Detta avtal är att likställa med ett äktenskapskontrakt menar åklagare Pia Hammar som i rätten velat få de tre dömda för äktenskapstvång alternativt försök eller förberedelse till äktenskapstvång.

Hävdar frivillig förlovning

Pia Hammar sa i samband med rättegången att hon inte påstår att äktenskapet har fullbordats enligt deras tradition, men att det bara var tillfälliga omständigheter som gjort att flickan lyckades undvika det.

Rättegången handlade mycket om kontraktet och dess betydelse. Samtliga tre åtalade nekar till brott och har hela tiden sagt att det handlar om en frivillig förlovning och att kontraktet inte är bindande för flickan.

Tingsrätten ansåg inte äktenskapet fullbordats och friade därför mannen som flickan hävdar att hon blivit bortgift med, medan föräldrarna dömdes till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång.

Åklagaren överklagade senare domen till hovrätten och yrkade på att alla tre skulle dömas till fängelse.

Men Hovrätten för Västra Sverige valde i sin dom den 4 december liksom tingsrätten att frikänna den tilltänkte maken. Flickans föräldrar dömdes samtidigt för förberedelse till äktenskapsbrott till villkorlig dom utan dagsböter eller krav på samhällstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet