Advokaterna Lennart Lefverström och Per Eriksson Foto: SVT

Advokaten om HA-domen: ”Det var väntat”

Publicerad

Den friande domen mot de två mordanklagade HA-männen kom inte som någon överraskning, konstaterar 34-åringens advokat Lennart Lefverström idag.
– Det var ju väntat, säger han.

I början av december greps och häktades de två männen 33 och 34 år misstänkta för vad åklagaren kallar avrättning på en 48-årig Hells Angelsmedlem. Mordet skedde vid HA:s hus på Sjöstad i Karlstad den 28 november. Efter rättegången släpptes de båda misstänkta på fri fot och det gav en tydlig föraning om dagens friande dom.

Inte fria från misstanke

Men, även om de friats av rätten, friskrivs de inte från misstankar om inblandning i mordet. Domaren Anette Arveståhl säger till SVT att mycket av bevisen tyder på att de var inblandade i mordet på något sätt. Men hur och vad de har gjort anser tingsrätten inte att man lyckats visa i utredningen och därmed är det inte visat att de har berövat honom livet, slår domaren fast.

Besvärande omständigheter

Att det finns omständigheter som är besvärande för de friade männen ser Lennart Lefverström som helt naturligt.

– Det är väl ofrånkomligt i ett sådant här mål att det kan finnas besvärande omständigheter. De är med i samma klubb och har varit på platsen tidigare under dagen, men de är frikända, det finns ingen bevisning emot dem och min huvudman har inget med detta att göra, säger 34-åringens advokat Lennart Levferström

Kan begära skadestånd

De inblandade har nu tre veckor på sig att överklaga domen. SVT har sökt åklagarna Stefan Wessberg och Barbro Brännlund, men de har inte gått att nå. Om domen vinner laga kraft kommer de nu friade männen kunna kräva skadestånd för tiden de suttit häktade.  

– Det finns en praxis, men jag måste analysera mer vad det här frihetsberövandet har inneburit innan jag kan nämna några summor, säger Lennart Leverström.

Även 33-åringens advokat ser för sig att hans klient kommer att rikta skadeståndsanspråk mot staten om dagens dom vinner laga kraft.

– Om den frikännande domen vinner laga kraft kommer vi naturligtvis kräva ett skadestånd, men jag kan inte säga något belopp ännu. Det tar vi ställning till när det blir aktuellt, säger Per Eriksson, som försvarar 33-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet