Foto: SVT

HD prövar inte HA-domen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen beslutade igår att inte pröva domen mot de två Hells Angelsmän som av hovrätten dömts till livstidsfängelse för att ha mördat en man i Karlstad i november 2017.

Därmed står domen från Hovrätten för Västra Sverige fast vilket betyder att de båda männen straffas med livstids fängelse.

Mördades 2017

Det var i slutet av november 2017 som en 48-årig man hittades död inne på Hells Angels klubbgård i Karlstad.  Enligt åklagaren ska mannen ha slagits medvetslös med en kofot och sedan strypts till döds med buntband. Polisen grep senare två klubbkamrater till 48-åringen, 34 och 35 år, som misstänkta för gärningen. 34-åringen är fullvärdig medlem och 35-åringen så kallad prospect.

Friades i somras

Värmlands tingsrätt friade männen helt i sin dom i somras. Domen överklagades till hovrätten som den 8 mars beslutade att häkta de båda männen, på sannolika skäl misstänkta för mord i väntan på dom.

Den 20 mars kom hovrättens fällande dom. Hovrätten konstaterar att männen har befunnit sig på HA-gården i anslutning till mordet, att en av dem dagen innan mordet köpt buntband som använts vid mordet, 18 stycken, och samma dag som mordet ägde rum skaffat en bil för att transportera bort kroppen. Det har dessutom funnits en mycket stor mängd DNA från den andre mannen på en kofot som hittades nära den döde mannen.

Livstidsdomar överklagades

Sammantaget ansåg Hovrätten att det var så försvårande omständigheter kring mordet att straffvärdet är högre än det längsta tidsbestämda straffet och dömde därför männen till livstids fängelse.

Livstidsdomarna överklagades dock till Högsta domstolen men idag kom alltså beskedet att det inte kommer tas upp.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hovrättslagmannen Henrik Winman berättar hur Hovrätten för västra Sverige resonerat kring HA-mordet i Karlstad.

Se klippet ovan där Hovrättslagmannen Henrik Winman berättar om hur Hovrätten för västra Sverige resonerade kring HA-mordet i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet