Bevisen övertygade Hovrätten i HA-mordet

Publicerad

Hovrätten för västra Sverige dömer de båda åtalade männen i HA-målet till livstids fängelse. Ett strängare straff än de åklagaren yrkat på. I övrigt går de helt på åklagaren linje.

– Åklagaren hade lagt fram robust bevisning och dessutom lagt fram ny bevisning i Hovrätten, och vi kom fram till att det inte finns något annat alternativ än att de dödat mannen, säger Henrik Winman, hovrättslagman på Hovrätten för västra Sverige.

Vad är det framförallt som hovrätten tolkar på annat sätt än tingsrätten gjort?

– Alla tre har kopplingar till HA, och de två åtalade männen har även kopplingar till den bil som skulle användas för att transportera bort den döde mannen.

Bankkort och DNA

Bland annat hittades en av männens bankkort och andra saker i bilen på en plats där han påstår att han inte ens har suttit. Sedan har det funnits DNA från en av männen på olika föremål bland annat en kofot som hittades nära bilen och den döde mannen, konstaterar Henrik Winman.

Köpte buntband

Hovrätten har även fäst vikt vid att den ene av männen köpt buntband dagen innan mordet av samma slag som användes vid mordet.

– Alla de här delarna talar starkt för att de på ett eller annat sätt deltagit, säger Henrik Winman.

Sammantaget anser Hovrätten att det är så försvårande omständigheter kring mordet att straffvärdet är högre än det längsta tidsbestämda straffet och dömer därför männen till livstids fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels-mordet i Karlstad

Mer i ämnet