Mikaela Åhlin-Kottulinsky är klar för Jenson Buttons stall i nya serien Extreme E. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: TT

Åhlin-Kottulinsky klar för F1-världsmästarens satsning

Uppdaterad
Publicerad

Värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 28, hade nästan gett upp hoppet om att ta en plats i den nya elbilsserien Extreme E.

Men sen vände det snabbt.

Under torsdagen skrev hon på kontrakt med tidigare formel 1-världsmästaren Jenson Buttons egna stall.

– Det känns superkul, säger Åhlin-Kottulinsky.

Extreme E är den nya offroadserien med elbilar som ska köras på otillgängliga platser runt hela världen och som har lockat ett minst sagt stjärnfyllt startfält till premiärsäsongen där varje team består av en man och en kvinna.

Stora namn

Här finns namn som Sébastien Loeb, niofaldig rallyvärldsmästare, Carlos Sainz, tvåfaldig rallyvärldsmästare, Jamie Chadwick, första vinnaren av formelbilsserien W Series, och svenska stjärnorna Johan Kristoffersson, trefaldig rallycrossvärldsmästare, Mattias Ekström, mästare i både DTM och rallycross-VM, samt Timmy Hansen, rallycrossvärldsmästare.

Som teamägare finns även namn som formel 1-dominanten Lewis Hamilton och även Nico Rosberg, tidigare F1-världsmästare med. Även Jenson Button, världsmästare i formel 1 2009, har startat ett eget team och kommer själv att köra en av bilarna i JBXE.

Klar för Buttons stall

Fram till nu har det dock varit oklart vem som ska ta den andra platsen i brittens team.

Men det blir alltså värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky, känd bland annat som den första kvinnliga vinnaren i STCC, som tar den.

Avtalet blev klart under torsdagen.

– Det känns fantastiskt kul. Jag var den första som provkörde prototypen av bilen vi ska använda i Extreme E och har varit med hela vägen sedan dess. Jag trodde att det skulle bli en reservförarroll för mig men så dök den här chansen upp. Att få dela bil med Jenson Button känns otroligt stort, jag är jätteglad, säger Åhlin-Kottulinsky till SVT.

Extreme E:s första historiska deltävling körs i Saudiarabien 3-4 april.

Se Mikaela Åhlin-Kottulinsky berätta mer i klippet här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.