Niclas Wargren är chefsåklagare i Karlstad. Foto: SVT

Åklagaren: Beslut tidigast i höst

Uppdaterad
Publicerad

Tidigast i höst kommer åklagaren att fatta beslut om vad som ska hända med den återupptagna förundersökningen om mordet på 4-årige Kevin i Arvika 1998.

För en dryg vecka sedan fattade chefsåklagare Niclas Wargren beslut om att förundersökningen kring mordet på 4-årige Kevin Hjalmarsson kommer att återupptas. Det efter SVT:s och Dagens Nyheters granskningar av fallet. Sedan dess har utredningsarbetet påbörjats.

LÄS MER: Kevin-fallet öppnas på nytt

Chefsåklagare Niclas Wargren är förundersökningsledare och han meddelade under onsdagen att det kommer dröja innan han kan ge besked om förundersökningen.

Fallet Kevin

– Alla utredningsåtgärder som vi ska göra måste vi kunna värdera mot det tidigare materialet. Förundersökningen är väldigt omfattande. Det är varken möjligt eller lämpligt med ett snabbt beslut, säger Niclas Wargren.

Nya utredningar

Förutom att återuppta förundersökningen har Niclas Wargren också inlett två utredningar mot bröderna som pekades ut som skyldiga, som görs utifrån paragraf 31 i lagen om unga lagöverträdare.

– Det regelverket är det enda inom vilket man kan utreda personer under 15 års delaktighet i brott, säger han.

Utredningarna kan leda till att chefsåklagare Niclas Wargren väcker en bevistalan vars syfte är att testa brödernas skuld i Kevins död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet