Foto: SVT

Åklagaren i Kevin-fallet: Jag kommer inte ihåg något alibi

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna att de mordmisstänkta pojkarna Robin och Christian fått ett alibi av en familj på besök nådde aldrig åklagaren som ledde utredningen. Uppgiften stannade hos poliserna som utredde mordet på fyraårige Kevin i Arvika. Det säger den pensionerade chefsåklagaren till SVT idag.

Åklagaren Anders Manholm var förundersökningsledare under senare delen av utredningen 1998. Han var den som alltså formellt ledde den, men spaningsledaren Rolf Sandberg, som var operativt ansvarig, informerade honom bara om huvuddragen.

Manholm, 83, är pensionerad och påpekar att det var länge sedan och att han kan ha glömt detaljer. Idag säger han till SVT Nyheter att han inte minns att det funnits uppgifter om att tioåringen hade givit de fem- och sjuåriga bröderna alibi.

Fallet Kevin

LÄS MER: Nya uppgifter: 10-åring sa att bröderna inte var på mordplatsen

– Jag kommer inte ihåg ett enda dugg att det skulle vara på tapeten. Jag kommer inte ihåg om att det var tal om ett alibi. Om det nu är frågan om ett alibi, säger Anders Manholm.

Minns inte att han informerades om förhören

Inte heller minns han om han informerades om förhören med tioåringen och hans familj.

– Inte vad jag kan komma ihåg.

Så Rolf Sandberg drog huvudragen för dig, men då fanns inte den här historien med vittnesmålet med?

– Inte vad jag kan komma ihåg. Absolut inte. Mitt insats var lyssna av och vad jag fick mig till livs var genom föredragning om vad som hänt då och då. Men den operativa chefen det var ju inte jag. Han (Sandberg) var undersökningsledare, och jag tyckte, och tycker fortfarande, att han gjorde ett bra jobb. Jag har inte haft nån anledning att ändra på det. Än. När beslutet (att avsluta utredningen) så småningom fattades och undertecknades, det var jag som gjorde gissar jag, så var jag säker, riktigt säker. Då. Hur jag är nu vill jag inte svara på.

Säker på vad då?

– Ja, på pojkarnas skuld. Det var inget tvekan då för 20 år sedan.

Åklagaren Anders Manholm under tiden för fallet. Foto: SVT

Gömdes vittnesmålen?

Vitttnesmålen som gav de misstänkta pojkarna ett alibi togs alltså fram av polisen i många förhör med den besökande familjen. Att det skulle funnits ett alibi väcker förstås frågor om vad polisen gjorde med de uppgifterna. Om vittnesmålen bedömdes vara oviktiga, glömdes bort eller medvetet doldes är oklart.

Varför togs det inte hänsyn till dem?

– Jag begriper inte det. En sak kan jag säga som gammal åklagare, om det skulle komma fram omständigheter som tyder på att någonting mörkas i en förundersökning, det ställer jag aldrig upp på. Aldrig någonsin, säger Anders Manholm.

LÄS MER: Bröderna tvivlar på att de dödade Kevin – minns inte

Hur tänkter du kring att det kunde ha funnits ett alibi?

– Vad jag tänker nu behåller jag för mig själv tills vidare.

Bra att utreda på nytt

Igår beslutade chefsåklagaren Niclas Wargren att återuppta förundersökningen efter de nya uppgifterna i SVT:s Dokument inifrån och DN. Det beslutet tycker Anders Manholm är bra.

LÄS MER: Förundersökningen kring Kevin-fallet återupptas

– Om jag ska säga någonting positivt till dig så är det okej att man tittar på det igen.

Du tror att det kan leda nån vart alltså?

– Det säger jag ingenting om. Jag säger bara att det är allright att man tittar på det igen.

Du var väldigt övertygad då, men är det nåt som fått dig att tvivla nu?

– Det vill jag inte svara på. Det får andra kanoner göra. Det är nog många som har uppfattningar här.

Spaningsledaren vill inte kommentera

Rolf Sandberg vill inte kommentera hur vittnesmålen som gav pojkarna alibi hanterades. Sedan förundersökningen återupptagits råder sekretess.

– Jag uttalar mig inte ännu. Jag ringer åklagaren och frågar om vi får bryta sekretessen. Då ska jag bemöta allmänt hur Josefsson hanterat det och de felaktigheter som finns...ja, jag säger ingenting i dagsläget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet