Åklagare Per Svensson överväger att överklaga. Foto: SVT/TT

Åklagaren överväger att överklaga

Publicerad

Åklagare Per Svensson är delvis nöjd med dagens dom i Värmlands tingsrätt. Den 36-årige man i Gräsmark som högg ihjäl sin styvdotter med yxa dömdes till 18 års fängelse och utvisning.

– Jag får fundera på om jag ska överklaga i påföljdsdelen, säger Per Svensson.

LÄS MER: 18 års fängelse för mordet i Gräsmark

Per Svensson anser att domen är välskriven, att rätten är tydlig i sina resonemang och att den kommit fram till att brottet begicks med så kallat avsiktsuppsåt.

Yxmordet i Gräsmark

– Det var något jag tryckte på, det vill säga att hans direkta avsikt med att agera som han gör är att ta livet av flickan. Jag tycker också att det är bra att man konstaterat att det är visat att hans invändnng om att att han menar på att han skulle ha befunnit sig i en hotfull situation är motbevisad, säger Per Svensson till SVT.

LÄS MER: Försvarsadvokaten: ”Domen är inte oväntad”

Vid förhandlingarna i tingsrätten yrkade han på livstids fängelse och utvisning. Rätten valde ett lägre straff, 18 års fängelse och utvisning.

– Jag förstår hur tingsrätten har resonerat i den delen. De lägger vikt vid de försvårande omständigheterna, som jag också tryckte på, som jag menade på skulle verka i skärpande riktning så att man tippade över i ett livstidsstraff. Nu har tingsrätten valt att stanna vid 18 års fängelse, säger Per Svensson och tillägger:

– Jag hade kanske önskat att man kunde tryckt mer på det faktum att det var som en ren avrättning och att det talar tillräckligt starkt för ett livstidsstraff, nu kom man fram till 18 års fängelse och jag får fundera på om jag ska överklaga i påföljdsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxmordet i Gräsmark

Mer i ämnet