Stefan Wessberg, åklagare, har elva lagändringsförslag Foto: SVT

Åklagarens önskelista över skärpta lagar

Uppdaterad
Publicerad

Låt polisen beslagta bilen direkt för rattfyllerister och skärp straffet för den som missköter sig i rätten. Det är två av elva förslag som åklagare Stefan Wessberg skickat till Riksåklagaren med hopp om en lagändring.

Här kan du läsa de elva förslagen som Stefan Wessberg skickat till Riksåklagaren.

I vintras uppmanade den nya Riksåklagaren, RÅ, Petra Lundh landets åklagare att komma med förslag till förändringar i lagstiftningen, en uppmaning som kammaråklagare Stefan Wessberg i Karlstad nu svarat på.

– Äntligen har vi fått en Riksåklagare som är intresserad av att försöka påverka Justitiedepartementet att ändra lagar som uppenbarligen är åldersdigna.

”En succé”

Det här initiativet kallas för lagstiftningsutveckling och hittills har ett 70-tal förslag kommit in från landets åklagare, enligt Susanne Kaevergaard som tar emot och analyserar förslagen innan de föredras för Petra Lundh.

– En del av förslagen pågår det redan utredningar om, andra överväger vi närmare om vi ska driva eller inte, säger Susanne Kaevergaard. Hon betecknar RÅ- initiativet som en succé eftersom det kommit in så många förslag.

Lång lista

Hemliga tvångsmedel och andra tvångsmedel, häktningstider och påföljdsfrågor är de vanligaste förslagen, enligt Susanne Kaevergaard, biträdande tillsynschef hos RÅ.

Med sina elva förslag är Stefan Wessberg en av de flitigaste förslagsgivarna. Han föreslår allt från att straffet för drograttfylleri bör höjas till att mängdrabatten för de som begår flera brott ska ses över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.