Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barbro Sjöqvist är en av flera äldre damer som fräschar upp sina körkunskaper i ett projekt som drivs av NTF. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Äldre damer i Värmland tar tillbaka ratten

Uppdaterad
Publicerad

Nu under vintern får ett 20-tal mogna Värmlandsdamer möjlighet att fräscha upp sina körkunskaper i ett projekt som drivs av trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

– Vi har sett ett behov. Många tog sina körkort för länge sedan och har därefter mest suttit bredvid och låtit maken köra. Nu får de möjlighet att ta tillbaka ratten, säger Anders Kalborg som är verksamhetschef på NTF i Värmland.

NTFs satsning på att få äldre damer att ta tillbaka kontrollen över ratten sker i samarbete med Region Värmland. Under vintern får ett 20-tal damer en rejäl uppfräschning av såväl teoretiska som praktiska kunskaper på en körskola i Karlstad.

– Det blir skönt att få kolla av vad man kan, säger Monicha Andersson som visserligen kör en hel del redan.

Chatt: Borde man behöva ta om sitt körkort? 

Hon sitter bakom ratten i en körskolebil när vi träffar henne. Och hon har väninnan Barbro Sjöqvist med sig under körlektionen.

– Man blir tryggare, säger Barbro Sjöqvist om hur hon påverkas av lektionerna.

”Fullt med en gång”

Runt 200 000 kronor satsas på de äldre damernas trafikfortbildning. Hälften av de pengarna står NTF för, resten har Region Värmland skjutit till. Och intresset bland damerna har varit stort.

– Det blev fullt med en gång anmälan öppnade, säger NTFs Anders Kalborg som hoppas att vinterns körskolesatsning inte ska stanna vid ett pilotprojekt utan bli en återkommande insats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer