Ett jourhem är till skillnad mot familjehem för kortare placeringar Foto: SVT

Äldre par sökes som jourhem

Uppdaterad
Publicerad

Närmar du dig pensionsåldern men känner att du har mer att ge?

Nu vänder sig familjeavdelningen på Karlstads kommun direkt till äldre par som kan tänka sig att som jourhem tillfälligt ta emot barn som far illa. En satsning mot 60 plussare som kommunen tror sig vara ensamma om.

– Vi gör det för att vi hittills haft mycket goda erfarenheter av de jourhem vi har med lite äldre personer, säger Mia Willard, enhetschef på familjeavdelningen på Karlstads kommun.

Karlstad

För kortare placeringar

Ett jourhem är till skillnad mot familjehem för kortare placeringar, från några dagar och upp till som mest sex månader. Idag finns två aktiva jourhem i Karlstad. Det behövs minst dubbelt så många.

– Det handlar om barn mellan 0 och 12 år vars familjesituation utreds. Under tiden behöver barnen en trygg miljö, säger Mia Willard och konstaterar att lite äldre par vars egna barn är utflugna barn ofta är ett bra alternativ.

Redan några anmälningar

Som jourhem krävs att en i paret är hemma på heltid. För det erbjuds en lön i undersköterskenivå.

Kommunen har nu annonserat med direkt uppmaning till 60-plussare att höra av sig och har fått några intresseanmälningar, men tar gärna emot fler. Ett informationsmöte ska också ordnas i slutet av oktober för dem som kan tänka sig att blir jourhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad

Mer i ämnet