I klippet ser du när mammans inspelningar spelas upp för socialtjänsten i Torsby. Foto: TT/SVT

Hot, skrik och svordomar mot småbarn

Uppdaterad
Publicerad

Frida fick sina barn omhändertagna. Två av dem placerades i ett familjehem där hon misstänker att de behandlades illa.

Det handlar om hot, skrik och svordomar. Bland annat.

– Det har varit väldigt jobbigt, många gånger har jag fått hålla tillbaka mina tårar, säger hon.

För ett och ett halvt år sedan omhändertog myndigheterna Fridas barn. Det hade varit bråkigt i hemmet en tid och Frida blev misshandlad av barnens pappa.

Skällde och svor på barnen

Två av barnen, som då var två och fyra år gamla, placerades i ett familjehem där de, enligt Frida, inte behandlades bra.

Efter ett skypesamtal med barnen hörde Frida hur familjehemsföräldrarna skällde och svor åt dem. Det hon hörde gjorde henne förtvivlad och hon började spela in alla samtal. Inspelningarna fortsatte efter samtalen när familjehemmet inte bröt uppkopplingen.

Här är ett par exempel från inspelningarna:

”Vad i helvete håller du på med.....nu kommer du hit och sätter dig på trappan”, skriker familjehemspappan till ett av barnen.

”Sluta tönta dig”

Vid ett annat tillfälle får ett barn skäll för att han vaknar och är ledsen på natten. Han får höra att han inte ska ”väcka hela huset och tönta sig” och i uppmaningen som följer säger familjehemsmamman:

”Titta här på mig eller jag slänger ut dig”.

Gjort tiotal orosanmälningar

Frida säger att hon gjort många, kanske ett tiotal, orosanmälningar till socialförvaltningen men att de varje gång bara lagts ner utan åtgärd.

Riktlinjer för familjehem säger att det ska vara goda sociala villkor och då ska också den ekonomiska situationen vägas in.

Stora skulder

Familjehemsföräldrarna där barnen placerades har haft skulder på sammanlagt cirka tre miljoner kronor, som de inte kunnat betala och Kronofogden har beslutat om skuldsanering. Deras huvudsakliga inkomst är den ersättning de får för familjehemsplacerade barn. Ett tag var fem barn placerade där.

– Att man förekommer hos Kronofogden i den omfattningen borde ha diskvalificerat det här familjehemmet, säger Ann-Marie Bonander, som är Fridas advokat.

Fridas två barn har nu flyttats till ett annat familjehem.

Socialtjänsten vill inte kommentera fallet, men säger att de alltid tar orosanmälningar på allvar.

Frida heter egentligen någonting annat.

Klicka här för att se hela inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.