Foto: TT

Äldre utsatta för telefonbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar på nytt för så kallade vishingbedrägerier eller telefonbedrägerier. Under torsdagen blev tre äldre personer i länet lurade på totalt 497 000 kronor.

Totalt inkom fyra polisanmälningar under torsdagen där äldre människor i Värmland uppger att de blivit utsatta för telefonbedrägerier. I ett av fallen blev mottagaren av samtalet misstänksam och lade på luren men i tre andra fall lyckades bedragarna komma över sammanlagt 497 000 kronor.

Polisen uppmanar nu allmänheten att aldrig lämna ut koder eller annan känslig information på telefon.

Polisens tips för hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier

Visa

• Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

• Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.

• Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

• Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

• Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer