• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ali Heidery bor i Lesjöfors sedan två år, men efter att Migrationsverket sagt upp hyreskontraktet vet han inte var han ska bo med sin familj från och med i höst. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Ali i Lesjöfors: ”Vet inte vart vi ska ta vägen”

Publicerad

Bland de asylsökande som ska flytta från Värmland är oron just nu stor. Ali Heidery från Afghanistan har bott i Lesjöfors i två år. Nu vet han och hans familj inte var de ska bo i höst.

Utanför hyreshuset i Lesjöfors är leken i full gång.

Barnen forsar förbi i full fart på en skateboard, och det hörs skrik och skratt.

Utanför entrén sitter pappa Ali Heidery och ser på.

– Vi är väldigt ledsna. Vi har bott här i två år och barnen har gått i skolan där.

Han pekar på Stålvallaskolan som ligger bara något hundratal meter bort, på andra sidan vägen.

Den sista oktober ska samtliga 69 lägenheter i Filipstads kommun vara tömda. Förutom i Lesjöfors gäller det även lägenheter i Nykroppa och Persberg.

Inga besked

Kommunen har fått uppsägningarna, och flera familjer har redan flyttat. Men de som är kvar har ännu inte fått några besked om var de kommer att placeras.

– Söder, norr jag vet inte. Jag är väldigt stressad, säger Ali Heidery.

Enligt Migrationsverket kommer samtliga i de aktuella lägenheterna att få ett erbjudande om boende på annan plats senast två veckor innan de ska flytta.

– Vi ska hushålla med statens resurser och måste därför se över var vi bedriver vår verksamhet, bland annat med hänsyn till var vi har vår personal, säger Magnus Önnestig, regionchef i Migrationsverkets Region Mitt i ett pressmeddelande som publicerades när neddragningarna presenterades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer