• Tekniskt meddelande:

    Vi har just nu tekniska problem med SVT Play. Vi beklagar detta och arbetar för en snar lösning.

Filipstads kommunchef Claes Hultgren berättar att det väntas fler rivningar av hus efter att Migrationsverket sagt upp kontrakten som i Lesjöfors. Foto: SVT/arkivbild på husrivning

Rivningar väntar när Migrationsverket lämnar

Publicerad

Just nu töms ett stort antal lägenheter runt om i landet när Migrationsverket säger upp kontrakten. I Värmland sägs samtliga lägenheter upp, och det kan leda till en ny rivningsvåg i flera kommuner.

Det är den minskade flyktingvågen till Sverige som gör att Migrationsverket nu centraliserar verksamheten, och lämnar bland annat Värmland helt och hållet.

Totalt sägs 5400 platser upp i lägenheter runt om i landet. En av de kommuner som berörs är Filipstad där 69 lägenheter sagts upp, de flesta i Lesjöfors.

– Det blir stora problem för oss att hyra ut lägenheterna. I Lesjöfors har befolkningen minskat med 25 procent bara de senaste sju åren. Här finns ingen bostadsbrist, snarare tvärtom, säger kommunchefen Claes Hultgren.

”Står inför nya rivningar”

Enligt Claes Hultgren återstår nu bara en sak. Att riva lägenheterna.

– Vi har ju rivit lägenheter i omgångar förr. Som mest hade vi runt 1 700 lägenheter. Nu är det 614.

Och nu tvingas ni riva igen?

– Ja vi står inför ytterligare rivningar. Och det gäller inte bara Lesjöfors, vi har alldeles för många tomma lägenheter.

Samma läge i Hagfors

Och Filipstad är inte den enda kommun där rivningar väntar. I Hagfors funderar det kommunala bostadsbolaget Hagforshems ordförande Caj Olsson i samma banor.

– Vi har rivit hälften av vårt bostadsbestånd sen 1990-talet. Som mest hade vi 100 lägenheter uthyrda till Migrationsverket. Utan flyktingkrisen hade vi säkert redan rivit mer.

Kommunalrådet Jens Fischer (OR) håller med.

– Vi har redan ett 50-tal tomma lägenheter av dryga 600 i beståndet. Det är alldeles för mycket. Vi måste göra något helt enkelt.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ali Heidery bor i Lesjöfors sedan två år, men efter att Migrationsverket sagt upp hyreskontraktet vet han inte var han ska bo med sin familj från och med i höst. Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer