Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Priser för en skidsemester med familjen. I exemplen ovan ingår liftkort, stughyra och hyra av skidutrustning bokade via anläggningarnas webbsidor och avser billigast möjliga alternativ vid en sökning den 22 februari. Foto: TT/SVT

Allt fler barnfamiljer tar lån för att åka på semester

Uppdaterad
Publicerad

Att åka på skidsemester med hela familjen är dyrt och det blir enligt en färsk undersökning som en bank gjort allt vanligare barnfamiljer tar blancolån för att åka på semester.

En nyligen genomförd undersökning från Länsförsäkringar Bank visar att var tolfte barnfamilj har valt att finansiera sin semester genom att ta ett blancolån. Resultaten visar att lånen är särskilt vanliga bland låginkomstfamiljer och ensamstående föräldrar.

– Det är en utveckling som skett, att det är allt fler som tar blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, till konsumtion. Något som blir avsevärt dyrare, än att använda sparade pengar, säger Jörgen Deramond Kronstrand, bankchef på Länsförsäkringar Värmland.

Hör bankchefen berätta mer om varför det inte är ett önskvärt beteende att låna pengar till semestern.

Fler tvingas nagga på sparkontot

I undersökningen framgår också att var fjärde ensamstående förälder (24 procent) tagit ett blancolån för att åka på semester. Bland familjer med en total bruttoinkomst under 35 000 kronor är blancolån ännu vanligare, ungefär var tredje familj (34 procent) uppger att de tagit ett lån för att finansiera en semester.

Banken noterar också att många börjat ta ut sparade pengar för att använda till konsumtion.

– Det här gäller förstås framförallt dem som har en lägre inkomst eller som är ensamstående.

Råder till att använda sparade pengar

Men Jörgen Deramond Kronstrand avråder ändå från att ta lån för att finansiera semestern.

– En semesterresa är en konsumtionsutgift och som bör betalas med sparade pengar. En anledning är att det ekonomiska värdet av en semester försvinner så snart du är hemma igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.