Foto: TT

Allt fler stressar på arbetsplatsen – värna om fikapausen!

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska privatanställda tjänstemännen är bland de mest stressade i landet, det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Unionen.

– Undersökningen visar att de värmländska tjänstemännen är nästan mest stressade, säger Magnus Hildebrand, regionchef på Unionen Värmland.

Enligt undersökningen är 67 procent av de värmländska tjänstemännen stressade, mot riksgenomsnittet som ligger på 60 procent.

– Det här är oerhört alarmerande att så många privata tjänsteman går till jobbet varje dag och känner sig stressade, säger Magnus Hildebrand.

Hur farligt är det med sådan här stress?

– Det kan ju få ökade sjukskrivningar som följd. Det man bör göra är ju att se över arbetstider. Få tydligare arbetsroller så man vet vad som förväntas och vad man ska göra, säger Magnus Hildebrand.

Kafferasten försvinner

Hög arbetsbelastning på en arbetsplats kan innebära att kafferasten försvinner och därmed även en liten återhämtning under dagen. Unionen har därför inlett en kampanj för att ta tillbaka fikarasten och minska stressen.

– Det är en viktig del för trivsel, motivation och arbetsglädje att ses över en kopp kaffe under dagen. Gärna till och med ett par gånger, säger Magnus Hildebrand.

Hur ser du på det här att många kanske skippar att ta sin fikapaus?

– Det kan ju vara en konsekvens om man har för mycket att göra, det förekommer nog på många arbetsplatser. Vilket inte är bra, det här är en viktig del under dagen att få återhämta sig och då är rasten viktig. Man får ju heller inte samma gemenskap.

Ett sätt att få bukt med ohälsan på en arbetsplats kan vara att införa fikapauser, där alla samlas på speciella tider under dagen.

– En åtgärd kan vara att företaget ser till att alla samlas för en kopp kaffe, till exempel halv tio på förmiddagen och halv tre på eftermiddagen. Om man tydliggör det här kan det göra att många fler samlas och får lite återhämtning men det ger även social kontakt, avslutar Magnus Hildebrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.