Sex vargar får skjutas i Vimyrenreviret när jakten drar igång på tisdagen. Foto: Arkiv

Allt klart för vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

I morgon börjar årets vargjakt, bland annat i Vimyrenreviret i Värmland. Trots att länsstyrelsen bara hittat spår av två av de sex vargar som får skjutas är intresset bland de värmländska jägarna stort.

Förberedelserna för jakten pågår för fullt när SVT når Lars Sätherberg, en av två jaktsamordnare i Vimyrenreviret.

– Vi plogar och ser till att alla vägar är farbara. Och spårar vargarna förstås.

Han konstaterar nöjt att spårsnön äntligen faller.

– Vi hoppas att det inte blir för blött nu. Vi behöver snön!

Stort intresse

Totalt får 22 vargar fällas i Värmland, Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Örebro län.

I Vimyrenreviret får sex vargar skjutas, men inför jakten har länsstyrelsens naturbevakare bara funnit spår av två djur i den flock som tidigare uppehållit sig i området. Trots det är intresset bland jägarna stort. Mer än 200 har anmält sig till Naturvårdsverkets jaktregister.

– Reviren ligger tätt och överlappar varandra. Det kan nog finnas fler där ute, säger Lars Sätherberg.

LÄS MER: Vargar försvunna inför vinterns jakt

Vimyrenreviret är 50 000 hektar stort, och sträcker sig i en triangel mellan Torsby, Stöllet och Ekshärad.

Om det skulle visa sig att det bara finns två vargar kommer jakten att avblåsas när de skjutits, enligt länsstyrelsens vilthandläggare David Höök.

– Syftet är ju att upplösa reviret. Skjuter man de här två vargarna och reviret anses vara upplöst så avbryts jakten, har han tidigare sagt i en intervju med SVT Nyheter Värmland.

Ifrågasatt jakt

Vargjakten har varit omdebatterad genom åren. Den har stoppats vid flera tillfällen, efter kritik från EU-kommissionen och efter beslut i svenska domstolar.

Även i år hade miljöorganisationer överklagat. Så sent som i fredags meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att den avslår Svenska rovdjursföreningens begäran om ett tillfälligt jaktstopp i väntan på den rättsliga prövningen.

LÄS MER: Vargjakten stoppas inte

Svenska rovdjursföreningen menar att beslutet om licensjakten är taget på felaktiga grunder, och att uppskattningen av stammens storlek grundas på gamla iakttagelser.

– En grundläggande sak är att beslut om skyddade arter ska grundas på uppskattning av antalet levande djur, och inte som nu på siffror som innehåller ett stort antal djur som redan är döda, säger föreningens ordförandeTorbjörn Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet