Läget är oroande inför sommaren för skogsbärföretaget Ransäters Invest på grund av coronapandemin. Hör vd Sylve Björkman berätta om beroendet av thailändska bärplockare som i dagsläget inte kan hyras in. Foto: SVT

Räddning för bärföretag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked att bland annat utländska bärplockare undantas från inreseförbudet innebär en stor lättnad för företaget Ransäters invest. Företaget som köper in och säljer skogsbär är helt beroende av att få hit runt 1200 thailändska bärplockare för att klara verksamheten.

Läget har varit allvarlilgt och väldigt osäkert för företaget Ransäters invest som köper in och säljer skogsbär eftersom det varit stopp för inresa till Sverige på grund av coronapandemin, en situation som skulle kunna vara förödande för företaget om den fortsatte.

Ransäters invest är helt beroende av de över 1200 thailändska bärplockare som man brukar hyra in. Ett normalår köper företaget in och säljer runt 5000 ton bär och har en omsättning kring 120 miljoner kronor. Mycket går på export.

– Vi står inför en situation som vi  aldrig varit maken till att uppleva någon gång, säger Sylve Björkman som är vd på Ransäters Invest.

280 bilar står och väntar och förbereds för att kunna  användas av bärplockare. Sylve Björkman förklarar att det är svårt att ersätta thailändarna med inhemsk arbetskraft om coronapandemin skulle sätta stopp.

Ny verklighet

Men nu ser det ut som de thailändska bärplockarna ska kunna komma till Sverige genom undantaget från inreseförbudet som regeringen beslutat om.  Trots det är det en ny verklighet som väntar för Ransäters Invest i  år med nya krav och kontroller såväl i Thailand som i Sverige.

– Det är någonting som politikerna kommer att tala om för oss – om ni ska få hit plockare så måste ni ställa upp på det och det och det villkoret – så kanske det blir, säger Sylve Björkman.

En andra och tredje coronavåg skulle kunna sätta stopp för allt men än så länge har Steve Björkman och företaget hoppet kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.