Ambulanspersonal utbildas i psykiatri

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal i Karlstad bekräftar polisens bild av att många patienter mår psykiskt dåligt. Nu får all ambulanspersonal i Värmland en kompetenshöjning i psykiatri.  

– Man är ju beredd att hålla med polisen, vi har också märkt av en ökad belastning på oss gällande av psykisk ohälsa, säger ambulanssjuksköterskan Johan Hellman i Karlstad. Hans kollega Mia Gustafsson instämmer:

– Vi träffar de här patienterna ofta och ibland kan vi träffa samma person två gånger på en dag.

Kompetenshöjning istället för psykiatriambulans

I storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har man infört särskilda psykiatriambulanser som ofta åker på ärenden som annars åläggs polisen.

I Värmland har frågan om en psykiatriambulans varit uppe för diskussion, men regionen valde istället ett utbildningspaket till all ambulanspersonal i länet, något man fått statligt bidrag till.

I klippet förklarar Andres Nordling, chef för ambulansvården och 1177 hur man resonerat och Mia Gustafsson och Johan Hellman berättar vad de tycker om kompetenssatsningen. Foto: Jenny Eriksson

I klippet förklarar Andreas Nordling, chef för ambulansvården och 1177 hur man resonerat och Mia Gustafsson och Johan Hellman berättar vad de tycker om kompetenssatsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.