Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ammunitionsfabrik i Karlskoga gläds över fler investeringar Foto: SVT

Ammunitionsfabrik i Karlskoga gläds över regeringens besked

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att produktionen av ammunition ska utökas – kraftigt. För Karlskogaföretaget Nammo skulle ett sådant beslut ha stor påverkan.

– Det skulle innebära att vi skulle öka produktionen med drygt 200 procent, säger Björn Andersson, affärsutvecklingschef på Nammo.

I samband med säkerhetskonferensen Folk och försvar som pågår i Sälen meddelade regeringen i dag att man vill öka produktionen av ammunition kraftig. Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) är målet att tredubbla produktionen av artillerigranater i Sverige.

Beskedet får Karlskogaföretaget Nammo att hoppas på fler investeringar – inte minst eftersom att företaget är ensamma i Norden om att tillverka artilleriammunition.

Skickat ansökan

Tillsammans med den svenska, norska och finska staten har Nammo nu skickat in en ansökan till EU-kommissionen inom ramen för programmet ASAP (Act in Support of Ammunition Production).

Om det skulle det blir en ökning av tillverkningen beror på om EU beviljar investeringarna eller inte, enligt Björn Andersson, affärsutvecklingschef på Nammo.

– Om vi inte får pengar är vi tillbaka på ruta ett. Vi har i stort sett investerat så mycket som vi orkar med – och då har vi dubblat vår produktion. Men det är långt från tillräckligt.

När får ni besked från EU?

– Jag tror att det är i mars som de kommer att berätta om vi är tilldelade, och sen kommer det att vara ungefär en tre månaders period där vi förhandlar om avtalet. Så pengarna kommer att betalas ut sommaren 2024.

Inga nya jobb

Investeringen kommer troligtvis inte att leda till ytterligare arbetstillfällen på fabriken i Karlskoga, säger Björn Andersson.

– Jag är inte säker på att de där investeringarna kommer att medföra väldigt stora rekryteringsbehov utan det handlar mer om att automatisera och köpa mer effektiva maskiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.