Foto: SVT

Anklagar S-ledningen för korruption

Uppdaterad
Publicerad

I november röstade kommunfullmäktige emot folkomröstningen i frågan om en F-6-skola i Råda. I ett yttrande till förvaltningsrätten anklagar Föräldragruppen i Råda kommunfullmäktiges ordförande, Sten-Inge Olsson (S), för korruption.

Det var den 28 november som kommunfullmäktige i Hagfors röstade för en F-3-skola i Råda, ett beslut som gick emot folkomröstningen, som förordade en F-6 skola.

LÄS MER: Kommunens beslut om Råda skola lagligt

I mitten av december lämnade Föräldragruppen i Råda och oppositionsrådet Stellan Andersson (C) var för sig in en laglighetsprövning enligt kommunallagen till förvaltningsrätten, något som NWT skrivit om tidigare.

”En form av korruption”

Det råder tveksamheter i hur omröstningen gått till, menar Föräldragruppen i Råda i sitt yttrande till förvaltningsrätten. Och de anklagar kommunfullmäktiges ordförande, Sten-Inge Olsson (S), för korruption.

– Han har utnyttjat sin position och plats som fullmäktiges ordförande. Det är en form av korruption, säger Boo Vestlund, medlem i föräldragruppen.

De menar att ersättaren Leif Andersson (S) uppmanades att inte delta i omröstningen eftersom han i så fall skulle rösta mot partiet.

Läs också: Socialdemokraterna petade nejsägare från fullmäktigemöte

– Som fullmäktiges ordförande måste han (Olsson) vara väl medveten om vad han gjorde. Hans uppgift är att se till att allt följer lagen. Nu är det han som ser till att det inte följs, säger Boo Vestlund.

Dom senare i vår

Sten-Inge Olsson (S) håller inte med om den bilden.

– Det är deras syn på saken. Vi har en helt annan, men den diskuterar vi inom partiet.

De pratar om det som korruption…

– Ja, det är hårda ord. Men det är de som har valt att kalla det så.

Han ser ingen anledning för dem att komma in med en ny skrivelse till Förvaltningsrätten med anledning av detta. Domstolen ska komma med en dom i fallet senare i vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.