Kommunens Foto: SVT

Kommunens beslut om Råda skola lagligt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad avslår de överklaganden som kom mot besluten rörande Råda skola. Förvaltningsrätten har kommit fram till att kommunfullmäktige fattat besluten på ett lagligt sätt.

Det var i höstas som kommunfullmäktige i Hagfors, efter många turer, tog beslut om att förändra Råda skola genom att lägga ner mellanstadiet på skolan. Men beslutet överklagades med anledning av att fel ledamöter ska ha deltagit i mötet.

LÄS MER: Det blir F-3-skola i Råda

Folkomröstning Råda Skola

Enligt överklagan ska en ledamot ha övertalats att inte delta vid omröstningen på grund av att denne ville rösta mot sitt parti. Men nu meddelar alltså Förvaltningsrätten i en dom att de kommit fram till att beslutet tagits på ett lagligt sätt gällande vilka ledamöter som deltog och därför avslår de överklagan. Men förvaltningsrätten har inte prövat om någon politiker blivit utsatt för påtryckningar.

– Det är väl tråkigt att vi inte får rätt i Förvaltningsrätten. Vi hade trott på ett annat utfall. Sedan är det konstigt att man inte prövar det som föregått mötet, säger Boo Westlund som är medlem i den föräldragrupp som är emot beslutet.

– Vart vänder man sig annars om man vill ha demokratifrågor prövade, om inte förvaltningsrätten kan göra det?

Föräldragruppen ser över sina val

Boo Westlund säger att de i föräldragruppen eventuellt kommer gå vidare och överklaga till Kammarrätten.

– Vi har ju möjlighet att pröva. Vi har inte träffats i föräldragruppen och diskuterat det än.

– Men det är inte orimligt att det blir så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Råda Skola

Mer i ämnet