Råda skola Foto: SVT

Det blir F-3-skola i Råda

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Råda skolas framtid avgjord. Det blir en F-3-skola. Förslaget vann med en rösts marginal.

Frågan som kommunfullmäktige röstade om på måndagskvällen handlade om Råda skola ska fortsätta att vara en F-6-skola eller göras om till en F-3-skola.

Med en rösts marginal vann förslaget om F-3-skola, 18 röster mot 17.

– Kommunfullmäktige har nu röstat för att en nybyggd F-3-skola ska uppföras i Norra Råda. Jag hoppas nu att vi alla kan fokusera på framtiden och jag är helt övertygad om att den nya skolan blir bra för alla barn i Råda, skriver Göran Eriksson (S), ordförande i barn- och bildningsutskottet, i ett sms till SVT Nyheter Värmland direkt efter voteringen.

LÄS OCKSÅ: Anna-Greta Johansson (S) går emot partiet i skolfrågan

– Jag är fruktansvärt besviken. Det här är inte bara ett nederlag för Råda och barnen i Råda, det här är ett stort nederlag för demokratin i den här kommunen. Det finns ett enormt demokratiskt underskott i den här kommunen och gör inte politikerna något åt det här då är det ingen som vill bo i den här kommunen snart, säger Boo Westlund, som är engagerad i föreningen Bevara Råda skola.

”Skönt att beslutet är fattat”

– Det är skönt att beslutet är fattat, det är min spontana reaktion, säger kommunalråd Åsa Johansson (S), direkt efter voteringen.

Vad tänker du om siffrorna 18-17?

– Det är egentligen alldeles för dålig majoritet för ett såhär stort beslut, tycker jag. Det hade varit bättre om det blivit en större majoritet för någon av sidorna naturligtvis, men nu ser det ut såhär och nu är beslutet fattat i alla fall.

LÄS OCKSÅ: Lågt valdeltagande i folkomröstningen

Kommunstyrelsens förslag i sin helhet:

”En F-3 skola bedrivs i Råda och samhällsbyggnadschef får i uppdrag att genomföra en nybyggnation av en F-3 skola, anpassad för att byggas ut till en F-6 skola om elevunderlaget framöver förändras till fördel för en F-6 skola, samt att riva berörda byggnader som tas ur bruk och utföra erforderliga markarbeten. För projektet anslås 12,1 miljoner kronor i 2016-års prisnivå. Dessutom får samhällsbyggnadschef i uppdrag att verkställa en renovering av idrottshallen vid Råda skola.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.