Annelie Karlsson med hunden Ojoj bor nära norska gränsen. – Jag känner stor oro, säger hon om den norska hundsmittan som dödat flera hundar. Foto: Privat

Annelie bor nära norska gränsen – är orolig för hundsmittan

Publicerad

Annelie Karlsson bor med sina två hundar utanför Årjäng, bara drygt två mil från norska gränsen. Där håller hon hundkurser och trimmar hundar och många av kunderna kommer från Norge, där flera hundar dött av en mystisk smitta.

– Jag känner stor oro. Att bo så nära gränsen och veta att många norska hundägare åker över för att handla samt att många har sommarstugor här gör att det känns väldigt oroligt, säger hon.

Törs inte träffa särbon

Just nu befinner sig Annelie och hundarna Ojoj och Mexico i norska fjällen på hundträningsläger. Där deltar flera norska hundar, men de kommer från områden där smittan hittills inte hittats, så just nu är hon inte rädd för att hennes hundar ska bli smittade.

– Men i går blev jag riktigt rädd när jag läste att smittan även nått Hönefoss där min särbo bor med sin hund. De besöker oss varje helg. Jag ringde honom direkt och sa att hålla sig undan alla ställen där de flesta med hund rör sig.

Nu kan det dröja innan Annelie och särbon kan ses igen.

– Om de inte får stopp på detta kommer vi inte kunna träffas. Det törs vi inte, säger hon.

Undviker centrumbesök

Annelie Karlsson följer uppdateringarna om den dödliga hundsmittan noga och kommer att tänka till i vardagen framöver.

– Eftersom vi inte har smittan där jag bor så kommer jag gå promenader med hundarna i skogen hemma, men jag kommer undvika att åka in till centrum. Att träna på brukshundklubben känns osäkert, eftersom många åker dit för att släppa sina hundar, säger hon.

Även företaget hon driver kommer påverkas.

– Jag har ett flertal kurser där jag har några deltagare som är norska. Jag kommer flytta fram kursstarter och norska hundar som är bokade i trimmet, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer