Flera norska hundar har drabbats av en okänd sjukdom. Ett 20-tal har avlidit som följd. Foto: TT

Norska hundar döda i mystisk sjukdom – kan sprida sig

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundar har dött i Norge efter att de smittats av en okänd sjukdom. De första rapporterna rörde hundar i Osloområdet, men nu har smittan spridit sig i landet och det finns risk att även värmländska hundar kan drabbas.

-  Naturligtvis kan det vara så att smittan kommer till Värmland om någon åker till Norge och hunden blir smittad, men i nuläget finns inga restriktioner från någon myndighet om att åka över gränsen, säger Hans Rosengren, pressinformatör på Svenska Kennelklubben.

Statens Veterinärmedicinska Anstalt skriver dock i ett pressmeddelande att det hittills inte finns några uppgifter som visar att det är ett smittsamt utbrott, eller att det skulle finnas någon risk för hundar i Sverige.

”Undvik närkontakt”

De norska hundarna som drabbats har fått diarré och kräkningar och deras allmäntillstånd har snabbt försämrats. Enligt uppgift till NRK har närmare 20 hundar dött som en följd av sjukdomen. Hundägare i Sverige uppmanas nu av Svenska kennelklubben att undvika att deras hundar nosar på andra hundars avföring eller urin. De ska dessutom begränsa närkontakten med andra hundar.

– Åker man till Norge med sin hund ska man definitivt undvika att träffa andra hundar, men man ska alltid vara vaksam när det gäller närkontakt. Man kan låta hunden träffa sina hundkompisar, men inte andra, okända hundar för smitta sprids lätt på det sättet, säger Hans Rosenberg.

Oklart vad smittan är

I nuläget finns det enligt Svenska Kennelklubben inga verifierade uppgifter om att den norska hundsmittan har drabbat någon svensk hund. Norska Mattilsynet tillsammans med norska Veterinärinstitutet arbetar på att ta reda på vad det är som drabbat hundarna.

– Vi antar att det rör sig om virus eller bakterier, men de undersökningar vi gjort av hundar hittills har inte gett svar på vad som kan vara orsak till utbrottet, säger Ann Margaret Grøndahl, sektionschef på Mattilssynet i region Stor-Oslo, till Norsk Kennel Klub.

Enligt uppgift till tidningen Jakt og fiske kan provsvaren som visar vilken sjukdom det handlar om komma under fredagen eller lördagen.

Kontakta veterinär omedelbart!

Svenska Kennelklubben uppmanar hundägare att omedelbart kontakta veterinär om ens hund får blodig diarré eller nedsatt allmänkondition. De har dessutom beslutat att inte tillåta att norska hundar deltar på utställningar och tävlingar i Sverige tills vidare. Norsk Kennel Klub har dessutom beslutat att ställa in alla tävlingar i Norge under den kommande helgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.