På nyårsafton tar Kyrkvinden AB över vindkraftverket. Arkivbild. Foto: TT

Ännu ett ägarbyte i vindpark Vänern

Uppdaterad
Publicerad

De tio vindkraftverken som står på Gässlingegrund i Vänern utanför har varit föremål för mycket skriverier. Karlstad och Hammarös investering i vindkraften blev en förlust affär på 250 miljoner kronor, och tekniska problem hos många av vindkraftverken är återkommande. Nu är det dags för det tredje ägarbytet på ett drygt år.

Efter ett år med ekonomiska svårigheter säljer Vindkraft Gässlingen ekonomiska förening sitt vindkraftverk GG8. Föreningen har ägt vindkraftverket sedan 2009, och har kunnat erbjuda sina medlemmar billig el i flera år.   

– Det var de första sex åren som var bra, då hade medlemmarna gratis el. Det har varit sista året som det har gått över styr, så där tappade vi hela förtjänsten, säger styrelseordförande Johan Modin.  

De senaste året har varit ett dåligt år för vindkraft, värdet på elcertifikaten har sjunkit kraftigt. När föreningen bestämde sig för att sälja sitt vindkraftverk visade flera aktörer intresse, bland annat de aktörer som redan finns i vindparken.

Nya-gamla ägare

Det franska företaget Innovent köpte Karlstad- och Hammarös samägda fem vindkraftverk vid förra årsskiftet, och köpte ytterligare tre under hösten 2020. Men det blir den andra aktören i vindparken som tar över ägarskapet av föreningens turbin GG8. Det föreningsägda Kyrkvinden AB blir nya ägare den sista december. 

– För vår förening är det viktigt att vindkraftverket drivs vidare i en kooperativ form. Och Kyrkvinden är vår systerförening, som har kämpat på och som vill expandera så för oss var valet naturligt. 

Kyrkvinden AB består av ett 50-tal församlingar och pastorat samt några privatpersoner och har ägt sitt vindkraftverk GG7 sedan 2009. Nu är det dags för expansion.   

– Det är helt i linje med kyrkans tankar om klimatet och färdplanen som antogs i somras, säger vd:n Göran Jacobsson.

Hoppas på stabilisering

Kyrkvinden AB har aldrig erbjudit gratis el till sina medlemmar, men har haft samma prisnivå i tio år, något som Göran Jacobsson tror kan ligga bakom att de klarat sin ekonomi bättre än Vindkraft Gässlingen ekonomiska förening. Men Göran Jacobsson hoppas att vindarna snart vänder och att vindkraftproducerad el snart blir mer lönsam.   

– Det är bara att inse att de två kommande åren kan bli kärva på grund av prisutvecklingen. Men spår man längre in i framtiden blir det förhoppningsvis en stabilisering, vi behöver alla mer grön el och det behovet kommer växa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.