Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi värda en frisk och hållbar arbetsmiljö” – hör Susanne Nordlund, distriktssköterska, berätta mer i klippet. Foto: Sayed Hashimi Parwani/SVT

Vårdkonflikt utökas: 180 kommunalt anställda sjuksköterskor i Värmland påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Vårdkonflikten trappas upp när cirka 180 sjuksköterskor anställda av Karlstads kommun dras in i den pågående konflikten. Vårdförbundets varsel, som lades den 6 maj, omfattar övertid, mertid och nyanställningar.

Trots försök att nå en överenskommelse har parterna ännu inte lyckats enas, och blockaden trädde i kraft klockan 16.00 under måndagen.

Den kommunala hälso- och sjukvården som påverkas innefattar bland annat elevhälsa och hemsjukvård. I Karlstads kommun är det särskilt vård- och omsorgsförvaltningen som berörs, där knappt 150 sjuksköterskor nu omfattas av varslet. Inom barn- och ungdomsförvaltningen samt gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen handlar det om ytterligare 30 anställda.

– När parterna inte kommer överens att kan möta varandra, då får man ta till någon konfliktåtgärd, säger Helen Engström, vårdförbund vice ordförande i Värmland.

”Vi tar det dag för dag”

Verksamhetschefen på vård- och omsorgsförvaltningen, Peter Nylander säger att de är beredda med åtgärder.

– Vi ligger lite lågt till en början, vi har justerat lite arbetstider för morgon- och nattpersonalen. Vi tar det dag för dag. I morgon har vi möte för att se hur vi ska gå vidare, säger han.

– Vi kommer att bevilja semester som det ser ut nu. Vi kommer att kunna bevilja flex, men inte så det att innebär övertid för nån annan.

Samtidigt poängterar han vikten av kommunikation fram över.

– Vi har skickat ut information om att ifall det skulle uppstå en situation där det finns risk för övertid så måste vi bli kontaktade för att göra en bedömning om eventuellt skyddsarbete.

Utveckling av konflikten

Sedan den 25 april har 63 000 medlemmar i Vårdförbundet stoppats från att arbeta övertid i landets samtliga regioner samt inom ambulanssjukvården i Stockholm. Den 6 maj utökades konflikten med ett varsel som berörde 29 kommuner i landet, däribland Karlstad. Totalt handlar det om ytterligare 5 000 av Vårdförbundets medlemmar som idag dras in i konflikten.

Starta klippet ovan och hör vårdförbundets ordförande

Vilka Kommuner drabbas?

Karlstads kommun

Borlänge kommun

Borås kommun

Eskilstuna Kommun

Falu kommun

Göteborgs kommun

Halmstads kommun

Helsingborgs kommun

Jönköpings kommun

Kalmar kommun

Karlskrona kommun

Kristianstads kommun

Linköpings kommun

Luleå kommun

Lunds kommun

Malmö kommun

Norrköpings kommun

Partille kommun

Skellefteå kommun

Stockholms kommun

Sundsvalls kommun

Södertälje kommun

Trollhättans kommun

Umeå kommun

Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.