Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Region Värmlands HR-direktör, Josefine Ståhlberg, mer om hur konflikten påverkar semesterplaneringen. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Vårdkonflikten drar ut på tiden – kan hota semestrar

Publicerad

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationer drar ut på tiden och kan påverka sommarbemanningen. I värsta fall kan vårdpersonal få sin semester inställd och omplanerad.

Det är blockaden för nyanställningar som gör att Region Värmland har svårt att rekrytera vikarier för semesterperioden. Blockaden anses påverka vissa verksamheter på ett samhällsfarligt sätt enligt regionen och därför begär de att få undanta vissa verksamheter från blockaden i sommar.

– Det är ambulanssjukvården, larmcentralen och rättspsykiatrin som är särskilt utsatt. Men det kan också bli fler om konflikten pågår länge, Josefine Ståhlberg, HR-direktör för Region Värmland.

Vårdförbundet: ”Ingen nyhet”

SVT har även pratat med Helen Engström, lokal konfliktledare och vice ordförande för Vårdförbundet Värmland, om den skakiga sommarplaneringen. Hon menar att en hotad semester för vårdpersonalen inte är någonting nytt.

– Det är ingen nyhet, så har det sett ut de senaste tio åren.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.