Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Göte Dahlins hus som kommer att behöva rivas när E45 byggs ut. Foto: Elin Johansson/SVT

Ännu fler fastighetsägare drabbas av E45:s utbyggnad genom Värmlandsbro

Uppdaterad
Publicerad

Göte Dahlin har bott i sitt hus i Värmlandsbro i snart 60 år. Han är en av de som drabbas av den planerade utbyggnaden av E45.

– Det känns hemskt, jag vet inte vart jag ska flytta eller ta vägen. Jag är van med att bo såhär, säger Göte.

Trafikverket har planer på att trafiksäkra vägen mellan Säffle och Valnäs. Arbetet kan påbörjas tidigast år 2028. I de tidigare handlingarna framgick det att endast två fastigheter söder om Värmlandsbro skulle lösas in. Utbyggnaden kommer nu att påverka tio fastigheter. Fem av dessa fastigheter kommer att lösas in, medan fem andra kan förvärvas. Götes hus planeras att lösas in.

– Jag ska göra allt för att kunna bo kvar, säger Göte.

Grannen bor kvar – med nya bullerfönster

Per-Anders Roos som bor på andra sidan ån har bott i sitt hus i 18 år. Under tiden Trafikverket bygger en ny bro över ån kommer det att bli en tillfällig väg på hans tomt. Han har blivit erbjuden förvärv, men väljer att bo kvar. Eftersom hans hus ligger flera meter in från vägkanten kommer han att kunna bo kvar.

– Jag kommer att bo kvar. Jag kommer få moderna bullerfönster. Jag ville ha bullerplank, men det fick jag inte, säger Per-Anders.

I klippet får du följa med till Göte Dahlins hus som kommer att behöva rivas när E45 byggs ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.