Sundelins lanthandel har legat här, i Röjdåfors, i över hundra år. Foto: SVT

Anrika gränsbutiken Sundelins stänger för gott

Uppdaterad
Publicerad

Sundelins lanthandel i Röjdåfors öppnade för över hundra år sedan, i en tid då Sverige och Norge var i union. Men de hårda gränsrestriktionerna under pandemin tvingar nu butiken att stänga.

– Det är en epok som går i graven, säger butikschefen Malin Pedersen som jobbat där i 13 år.

Butiken ligger ensligt till, norr om Östmark i Torsby kommun och strax innan gränsövergången till Norge. Det är en typisk gränshandelsbutik som är beroende av norrmännen. Här passerar de på väg till hytteturen i Finnskogen.

I somras stängde de tillfälligt, i hopp om att gränsen skulle öppna snart igen. Men om en dryg månad klappar butiken ihop för gott. Nästa vecka börjar utförsäljningen av både varor och inventarier.

Coronaviruset i Värmland

– Det är covidsituationen som har ställt till det. Det var ju bom för norrmännen att komma in i mars, i fjol, så vi har härdat ut ända till nu men nu funkar det inte längre, tyvärr, säger Malin Pedersen.

Hittills har de inte hört om att någon annan vill ta över lanthandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet