Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör skadedjursteknikern Per Samuelsson berätta mer i klippet ovan om hur han tror sommarens musbestånd kommer bli. Foto: Anticimex/SVT

Skadedjursexperten: ”Många kunder har fångat fler än 500 möss”

Uppdaterad
Publicerad

Musinvasionen i höstas märktes av rejält hos Anticimex i Karlstad som hade fullt upp med drabbade kunder. Det var både i hus och sommarstugor.

– På vissa ställen har det varit väldigt stora problem. 2019 var förhållandevis lugn, jag skulle tippa på att det var tre gånger så mycket 2020, säger Per Samuelsson, skadedjurstekniker.

Varför mössen blev så många efter sommaren 2020 vet man inte helt säkert på Anticimex.

– Förmodligen har de haft en bra sommar och kunnat föröka sig kraftigt, det har varit mycket smågnagare överlag. Då har räv och uggla käkat annat, säger Per Samuelsson.

Har man riktig otur kan möss i hus orsaka en totalskada om skadade elledningar leder till en brand. Även vattenskador förekommer om en diskmaskinsslang angrips. Men oftast handlar det om skador på lösöre.

Hör Per Samuelsson berätta mer i klippet ovan om hur han tror sommarens musbestånd kommer bli.

Under hösten var det många som vände sig till Anticimex i Värmland för att få bukt med mössen. Foto: SVT

Varför sjunker antalet saneringar av möss rejält i december?

De minskar drastiskt i antal, det beror på svält, rovdjurtrycket, sjukdom, snödjup med mera. Det ser liknande ut varje år men i år kom minskningen cirka tre veckor tidigare och väldigt abrupt. De gick i väggen så att säga, säger Per Samuelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer