Äpplen som läggs nära vägen utgör en risk för viltolyckor Foto: Emma Schmidt

Äpplen ökar risken för viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

För en tid sen uppmanande Jägareförbundet folk att lägga överblivna äpplen i skogen. Men nu varnar eftersöksjägare för att lägga ut äpplen för nära vägarna.

– Det kan ju bli olyckor. Det är inte bra. Vi ska inte framkalla olycksriskerna, säger Lena Jansson, länsansvarig eftersöksjägare.

Efter den torra sommaren är det ont om mat i skogen för till exempel älgar och rådjur. Äpplen finns det gott om i trädgårdarna och folk delar gärna med sig av sin skörd. Men nu reagerar eftersöksjägare över att äpplena läggs ut för nära vägarna.

– En av våra eftersöksjägare höll på att köra på en älg vid ett ställe mellan Västra Ämtervik och Rottneros där ligger det äpplen på en upplagsplats på fel sida vägstängslet, säger länsansvarig eftersöksjägare Lena Jansson.

Viltolyckor i Värmland

Över 200 olyckor i september

Enligt Lena Jansson är det just nu många älgar som rör sig nära vägarna och redan i september har det skett många olyckor.

– Hittills har vi haft 203 stycken i september fram till i söndags. Det har inte varit någon dag med mindre än tre olyckor. Det har skett mellan tre och femton olyckor per dag och det är ganska mycket.

Hur långt ifrån vägen bör man åka och lägga ut sina äpplen?

– Gärna nån kilometer in i skogen så att djuren inte dras mot väg eller bebyggelese.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viltolyckor i Värmland

Mer i ämnet