Foto: TT

Är dina lösenord på drift?

Uppdaterad
Publicerad

SVT-programmet DOLD visar hur lösenord till miljontals svenska konton har hackats och ligger ute på nätet. Det är fritt fram för bedragare.

Det finns en uppsjö av sajter på nätet med lösenord på drift. Lösenord, som är lätta att komma åt för bedragare.

Via svt.se kan man komma till en sida för att se om ens eget lösenord är med.

SVT Dold – läckta lösenord

Provar man några av våra värmländska riksdagsmän får man ett napp. Lars Mejern Larsson (S).

– Det är klart att en otrevlig känsla smyger sig på, men det ska inte vara någon fara med riksdagsmailen. Där ska det inte kunna ha läckt ut något, men hackade lösenord på internet är ett riktigt stort säkerhetsproblem, säger Lars Mejern Larsson (S).

Läs mer: Sök i SVT Dolds databas

Robert Jonsson är expert på cybersäkerhet på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap MSB och han säger till SVT att ett bra sätt att skydda sig är att ha många olika lösenord, inte använda samma lösenord på flera ställen och att vara extra noga med lösenorden till mailkonton och sociala media. Annars bjuder man lätt in till bedrägerier i ens namn.

Det gäller att ha så unika lösenord som möjligt, med många tecken: Stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

Programmet DOLD om datasäkerhet och det omfattande hackandet av lösenord sänds i SVT2 på tisdagskvällen klockan 22:15 och finns också att se på svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet