Bröderna som friades från misstankar och den vita älgen som slåss med gräsklipparen bland de mest lästa artiklarna.

Artiklarna som nådde flest 2018

Publicerad

Nyårsafton innebär att man både ser framåt på det år som kommer och bakåt på det år som gått. Här är de fem webbpubliceringar som flest tog del av under 2018.

Gott nytt år!

Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson friades  från alla anklagelser i samband med 4-årige Kevins död 1998.

De pekades ut som skyldiga för mordet på fyraårige Kevin Hjalmarsson i Arvika. Den 27 mars 2018 avskrevs de från misstankarna – och åklagaren sa att det är tveksamt om dödsfallet över huvud taget rör sig om ett brott. 

– Jag kan bara beskriva det som ren lycka. Det kunde inte bli en bättre födelsedag, sa Christian Karlsson, den äldre av bröderna.

Ny lag för gångtrafikanter

I oktober började en ny lag gälla som innebär att fotgängare ska gå till vänster på gemensamma gång-och cykelbanor.

Det var för att minska förvirringen kring vad som gäller för gångtrafikanterna som regeringen satte ner foten och ändrade i Trafikförordningen.

Det är vänster som gäller, punkt slut.

Flera tittare hörde av sig till SVT Nyheter Värmland angående de nya gångtrafikantreglerna:

– ”Vadå nya regler? Det har varit så i alla fall sedan 1967, att gående går på vänster sida o övrig trafik, dit hör även cyklisterna, kör på höger sida. Inget nytt!”

Ståltråd över cykelvägar

Fredagkvällen den 5 oktober upptäcktes ännu en ståltråd uppspänd över en cykelväg.

Tidigare hade uppspänd ståltråd påträffats vid en cykelbana vid Sundstabadet, vid Sundstatjärn och parkeringshuset Duvslaget. Hittills har ingen person skadats av de uppspända ståltrådarna men de har inneburit en uppenbar fara för Karlstads cyklister.

– Det här är så vansinnigt stolligt, konstaterar Tommy Lindh.

Vit älg fajtas med gräsklippare

Marianne Niklasson kunde inte tro sina ögon när hon var på hemväg till sitt lantställe på väg upp mot Långberget och plötsligt såg en vit älg som stod och mumsade äpplen i en trädgård mitt i Sysslebäck.

När älgen fick sällskap av en robotgräsklippare mitt under lunchen blev han dock putt och gjorde flera utfall mot roboten.

– Ja, han gillade inte den gräsklipparen. Tredje gången fick han tyst på den.

En annan vit älg försvann

Bilderna på honom välte internet på flera håll runt om i världen. Men sedan ett tag tillbaka är det ingen som har sett den vita kändis-älgen Ferdinand.

– Det är ett mysterium, konstaterar naturfilmaren Ulf Jonasson.

Älgen Ferdinand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.